MAGYAR RAPSZÓDIA

A „Magyar Rapszódia” kollekció szépséges selyemkendői azokhoz a nőkhöz szólnak, akik hisznek a csodákban. Amikor álmok megvalósítására kerül sor, jól jön egy kis extra erő.

Nagyon szeretem a népi motívumokat. Nem csak azért, mert gyönyörűek, hanem főleg azért, mert miközben rajzolja, vagy viseli az ember, régi titkok tudójának érzi magát. Néhány mintához az ihletet nagyanyáink és nagyapáink ünnepi viseletei adták, míg más motívumok esetében régi festett és faragott bútorok mintáiból inspirálódtam.
A kollekció különböző méretű selyemkendőket és selyemsálakat tartalmaz, kézzel festve a legjobb minőségű selyemre, gondosan kézzel szegve.
A minták eredeti motívumok, azonban a kompozíció megalkotásánál és a színválasztásnál minden esetben az intuíciómra hagyatkoztam. Főképp a kíváncsiság vezérelt, hogy hogyan akarnak alakulni ezek a szép régi minták.
A népi motívumok stilizált virágmintái mind nagyon különlegesek, és jelentéssel bírnak. A nő élettörténetét el lehet mondani tulipánokkal.
Valaha a lányok és asszonyok úgy gondolták, hogy ezeknek a motívumoknak (szimbólumoknak) a megalkotása, viselése út a boldogsághoz. Ezt én elhiszem, hiszen miközben ezeket a kendőket és sálakat alkottam, földöntúli boldogságot éreztem.
Az elmúlt néhány generáció már elfelejtette ősanyáink tudását, titkait. Ők még használták a szimbólumok erejét, hogy boldogabb legyen az életük, hogy megtapasztalják az igaz szerelmet, hogy megalkossák gyermekeik számára a szeretet terét, ahol a dolgok visszanyerik valós értékeiket, és gyönyörű esztétikával szólnak hozzánk.
A tulipán az egyik legősibb motívum, nem csak Magyarországon, hanem világszerte. Jelképezi a nőiséget, szépséget, szerelmet.
Valaha régen az emberek tudták ezt. Az én küldetésem pedig az, hogy ez a régi tudás újra életünk része legyen.

A Magyar Rapszódia kollekció sorozatai:
Matyó ballada - mint a névből is kiderül a matyó örökség mintáival készült alkotások. Néhány kendőnél a matyó virágmotívumok egy különleges mandalává állnak össze. Sokak szerint a mandalák az univerzumot hordozzák, és képesek érzéseket és energiákat közvetíteni. Nos, ezt egészen könnyen el tudom képzelni...
Erdélyi mandala - egy múlt századi faragott szék mintája adta az inspirációt. Ennek a kompozíciónak a rajzolása, festése közben egészen különös érzés fogott el, úgyhogy kitaláltam egy történetet a rajzhoz. A múlt században az erdélyi havasokban faragta egy férfi ajándékba a feleségének, akit múlhatatlan szerelemmel szeretett.
Ki tudja, még az is lehet, hogy tényleg így történt...

Tulipántos – Az első tulipános selyemsál mintájához egy tulipános ládán látható motívum szolgált. Akkor még szinte semmit nem tudtam erről az ősi szimbolikus motívumról, de éreztem, hogy valami titok lengi körül. A „véletlennek” köszönhetően hozzájutottam régi könyvekhez, valamint megismerkedtem erdélyi népi bútor festőkkel. Tőlük, valamint a könyvekből nagyon érdekes dolgokat tudtam meg. A nő életútját el lehet mondani tulipánokkal. Erről a különleges szimbólumról többet is megtudhatsz, ha a honlapomon elolvasod a „Tulipántos elmélkedés” blogbejegyzésemet.

Kalocsai inspiráció - 2020. tavaszán készült. A világszerte híres kalocsai motívumokat használom, kicsit másképpen. A motívumok mind autentikusak, de a kompozíció, és a színek kiválasztása nem minden esetben igazodik a kalocsai hímzés színvilágához. Az elmaradt nyári olimpiára Japánban készült magyar mintás kimonó szegélye adta az ihletet a stólák mintájához.

Százvirágú - A mi környékünkön régen minden asszonynak volt százvirágú kendője, az templomi ünnepi viselet része volt. Ez a híres-neves százvirágú kendő volt az inspirációm a kollekcióhoz.
Aki ismeri a "virágnyelvet" el tudja olvasni a kendőt. Pl. a nyílott szekfű a kiteljesedett női lélek szimbóluma, a szemes rózsa azt jelenti, hogy Isten vigyázza minden lépésünket, a fordított szív motívum a férfierőt jelenti, stb.

ÚJ
29  termék
TULIPÁNOS
ÚJ
33  termék
KALOCSAI INSPIRÁCIÓ
ÚJ
13  termék
SZÁZVIRÁGÚ
ÚJ
termék
ERDÉLYI MANDALA