Blog selyemről, divatról

A VILÁG HÍRES KENDŐI 2.rész: PAVLOVOPOSZADSZKIY

Mile Mária
Mile Mária
2020.10.29 22:39
A VILÁG HÍRES KENDŐI 2.rész: PAVLOVOPOSZADSZKIY

Pavlovskiy Posad Moszkvától 80 km-re keletre található. 1795 óta működött itt az a textilkészítő üzem, amely utódaként a kendő manufaktúrát megalapították. Itt készítik évszázadok óta a híres-neves, gyönyörűséges Pavlovo Posad kendőket.

Az alapítók egyike a textilüzem alapítójának a dédunokája volt, bizonyos J.I. Labzin. 

Az első kendőket az 1860-as években készítették finom gyapjúból. A manufaktúra gazdagon díszített kendői két évtized alatt elképesztő népszerűségre tettek szert. A megrendelők között volt a teljes orosz arisztokrácia. 1896-ban a manufaktúrának sikerült megszereznie a jogosultságot az állami címer használatára. A Nagy Októberi Szocialista Forradalom idején a gyárat államosították és modernizálták. Az addig használatos virág - főként rózsa - motívumok mellett már állatmintákat, sőt, a forradalommal kapcsolatos rajzokat is ábrázoltak a kendőkön. 

Az 1937-es párizsi világkiállításon nagy sikert arattak. A világháborút átvészelve egyre szebb és színesebb kendőket kezdtek gyártani. Az 1958-as világkiállításon Brüsszelben arany éremmel tüntették ki a gyárat.

Egészen az 1970-es évekig a hagyományos technológiával, fából faragott fa nyomóformákkal nyomtatták a kendőkre a mintát. Egy kendő esetében ez akár 400 nyomtatást is igényelt. Ezt a műveletet mindig a férfiak végezték. Az 1970-es években változott a technológia, és a festéket selyemből és szintetikus anyagból készült szita segítségével viszik fel a gyapjúra.

A kendők 90 x 90 cm-esek, vagy ennél nagyobbak (akár 140 x 140 cm). Rendkívül finom gyapjúból készülnek, amelyet szintén a gyárban szőnek. A gazdagon díszített kendők jellemző motívuma a rózsa. A márka logója is rózsa, egy rombuszban ábrázolva. Ez minden kendőn megtalálható. A kendőket többnyire selyemfonálból kézzel kötött rojtok is díszítik.

Hihetetlen minta és szín választékot képzeljetek el. Évente akár 200 új mintával is bővül a választék. A mintákat a gyár saját művészei készítik. Van köztük, aki már 50 éve festi a mintákat nap mint nap. A folyamat első lépéseként papírra rajzolják, majd megfestik a kendő egynegyed részét. Minden kendő cimkéjén szerepel az alkotó művész neve, és persze a kendő neve. A kendőt az alkotó művészek nevezhetik el.  Az elkészült festmény utána a koloristákhoz  (színek művésze, színszakértő) kerül, akik laboratóriumban kikísérletezik a kendőkhöz a megfelelő színű festékeket. Ahány szín és színárnyalat van a kendőn, annyi szita készül. Pl. a rózsaszirmok 3-4 szín átmenetéből állnak össze gyönyörű harmóniává. Ebből kifolyólag a szitanyomás hihetetlen pontosságot és precizitást igényel.

A gyönyörűséges pavlovoposadskiy kendők a híres orosz divattervezőt, V.M. Zajcevet is megihlették. Hölgyeknek és uraknak is tervezett ruhákat a híres kendőkből. Rendkívül extravagáns a pavlovoposadskiy kendőből készült gyapjúzakó.

A pavlovoposadskiy kendők soha nem mentek ki a divatbóll. Napjainkban a természetes anyagok iránti igény, valamint a slow fashion térhódítása ugyancsak kedvezően befolyásolják a kendők népszerűségét.

 

Vigyázat! Hamisítják. Érdemes biztos forrásból beszerezni. 

Egyet egészen biztosan megígérhetek: nagyon-nagyon-nagyon nehéz a választás, hiszen annyira gyönyörűek a színek, a minták, hogy egyszerre többe is szerelmes leszel. Ja, és addiktív :)