Blog selyemről, divatról

A VILÁG HÍRES KENDŐI 1. rész : HERMES

Mile Mária
Mile Mária
2020.10.29 21:53
A VILÁG HÍRES KENDŐI 1. rész : HERMES

Amikor a világ leghíresebb kendőiről beszélünk, akkor magától értetődő, hogy A kendővel kell kezdeni.

A Hermes sálak története tulajdonképpen a luxus története. Mondhatjuk, hogy a Hermes márkanév a luxus szinonimája. Legjobb a legjobbak között, egyet jelent a megkérdőjelezhetetlen minőséggel. Van-e olyan nő, akit ne tenne mérhetetlenül boldoggá egy Birkin, vagy egy Kelly táska? A Hermes kendőkre nők milliói áhítoznak.

Ismerjük meg egy kicsit közelebbről.

A Hermes story 1837-ben kezdődött, Párizsban, amikor Thierry Hermes bőrműves műhelyt nyitott. Innen látták el az európai elitet lószerszámokkal. Később a hámok és kantárok mellett már bőrruhákkal, és táskákkal is bővült a kínálat.

A cég népszerűsége évről évre nőtt, és néhány évtized alatt a divatvilág elismert szereplőjévé vált.

A Hermes ma is családi tulajdonban van, és ma is a kimagasló minőség jellemzi. Mindent Franciaországban gyártanak, többnyire kézműves technológiával.

Selyemsálat 1937 óta készítenek. A legelső kendőhöz a terveket Robert Dumas ( A Hermes család tagja) egy fahasábra rajzolta.

A selyem szövését is a cégnél végzik, sőt a selyemfonal gombolyítását is. A selyemgubókat Kínából szerzik be. A minta szitanyomással kerül a selyemre. Minden egyes színhez egyenként készítik el a sablont. Átlagban 27 különböző színt, árnyalatot visznek fel egy kendőre. 750 órát vesz igénybe, amíg egy kendő elkészül.

Minden Hermes kendőt kézzel szegnek (rollniznak). Ez is rendkívül időigényes folyamat, és nagy szakértelmet kíván. Egy varrónő csak 7 kendőt tud beszegni egy nap alatt.

Az elmúlt nyolc évtizedben kétezer féle Hermes sál készült. Sok mintában lovas motívum is szerepel. Egyébként a márka logója lovashintó.

Évente két selyemkendő, és két kasmír/selyem kendő kollekciót adnak ki. Néha újranyomják a régi minták valamelyikét - természetesen korlátozott számban, és arany áron adják el.

Általában a Hermes kendők mérete 90x90 cm, de készülnek kendők és sálak ettől eltérő méretben is.

ÉRDEKESSÉGEK:

- A kézzel szegett selyemkendők a színe felé vannak szegve (vagyis rollnizás közben a színére pöndörgetik). Aki még sosem tartott a kezében luxus selymekendőt, ezen általában meglepődik.
- Rengetegen gyűjtik a Hermes kendőket. A Hermes kendő kollekciók rendkívül értékesek. Még a végrendeletben is külön tételként szokták feltüntetni.
- A Hermes kendő árak 150 - 1100 EURO között vannak. Még egy sálgyűrű is 165 EURO! A használt Hermes kendők nem feltétlenül kerülnek kevesebbe, mint az újak. Sőt! Egy-egy vintage darab ára hihetetlenül magas. Apropó! Mint más luxus termék esetében, úgy a Hermes kendőknél is a "használt", vagy "second hand" helyett a "preloved" kifejezés használatos. Mennyivel jobban hangzik! Valaki már szerette...
- A Hermes kendők világhír felé vezető útját nagyban segítette, hogy stílus ikonok, hírességek rajongtak érte. Erzsébet királynő gyakran látható Hermes kendővel a fején. Egy 1950-ben kiadott bélyeg is Hermes kendős fotójával készült. Az Ascot derbyn minden nap másfajta kendőt köt a fejére, és ezt az újságok meg is írják. Én éppenséggel vadászom selyemkendős fotókra Erzsébet királynőről, már 623-at gyűjtöttem össze. ( Itt tudod megnézni a gyŰjteményemet.)
- Grace monacoi hercegné 1956-ban egy Hermes kendővel kötötte fel a karját, amikor balesetet szenvedet Aristoteles Onassis yachtján. Az erről készült fotó természetesen bejárta a világsajtót. Micsoda PR!
- Jackie Kennedy Onassis és Audrey Hepburn ugyancsak imádták a Hermes kendőket.
- Audrey Hepburn azt mondta: " Amikor selyemkendőt viselek igazán nőnek érzem magam, gyönyörű nőnek"
- A világon 7 másodpercenként vesz meg valaki valahol egy Hermes kendőt. Szándékosan nem úgy írtam, hogy  7 másodpercenként adnak el kendőt. Az a legkülönösebb, hogy nem kell reklámozniuk. Elég fenntartani a luxus érzését, és azt a sejtelmes-misztikus feelinget, ami hozza kapcsolódik. Persze ez mit sem érne, ha nem a tökéletes minőség jellemezné.


Az utóbbi években lehetőségem volt London, Párizs, Moszkva, Róma luxus selyemkendő boltjait meglátogatni. A Hermes boltokban mindig órákat tébláboltam, és alaposan megfigyeltem, hogy milyennek kell lennie a minőségnek, ha én is a tökéletességre törekszem. Azt hiszem, hogy jó úton haladok :)