Blog selyemről, divatról

AMIT A SELYEMKENDŐKRŐL FELTÉTLENÜL TUDNI KELL

Mile Mária
Mile Mária
2020.10.27 18:53
AMIT A SELYEMKENDŐKRŐL FELTÉTLENÜL TUDNI KELL

5 + 1 FONTOS DOLOG, AMIRE FIGYELNI KELL VÁSÁRLÁSKOR

A selyemkendő örökké divat. Annyira sokoldalúan lehet használni, hogy minden nő gardróbjának nélkülözhetetlen kelléke. Egy szépen megkötött selyemkendő az egészen egyszerű mindennapi öltözetből is outfitet varázsol.

Elegáns, finom, nőies.

 

Audrey Hepburn mondta:

"Amikor selyemkendőt viselek igazán nőnek érzem magam. gyönyörű nőnek."

Akár most készülsz beszerezni az első hernyóselyem kendődet, akár már egész gyűjteményed van belőle - biztosan hasznodra válik ez a néhány fontos jó tanács.

Mire érdemes figyelni, amikor selyemkendőt választasz?

      1. Az anyag

Figyelem! Ha külföldi utazásaid során selyemkendőt szeretnél vásárolni, akkor érdemes tudni, hogy az "art silk" az nem művész selymet jelent, hanem az "artfician silk" rövidítése (mesterséges selyem), és egyszerűen a műselyemnek adtak egy hangzatosabb nevet. (Műselyem angolul: rayon, hernyóselyem angolul: mulberry silk, vagy natural silk).

Magyarországon pedig minden fényes, sikamlós anyagra azt mondják selyem.

Mi itt most csakis az igazi hernyóselyemmel foglalkozunk.

Apropó! Hogy lehet megkülönböztetni az igazi hernyóselymet a műselyemtől?

A bevarrt cimkének az igazságot kell tartalmaznia. Ha az van rajta: 100 % selyem / silk , akkor remélhetőleg az úgy is van. Ha nem kész termékről van szó, akkor ki kell húzni egy szálat az anyagból, és meggyújtani. Ha olyan a szaga, mint amikor a haj ég, és hamu marad utána - akkor hernyóselyem. Ha olvad, akkor poliester, vagy más műanyag.

Ez a blogbejegyzés kifejezetten a hernyóselyemről szól.

Hernyóselyem és hernyóselyem között nagyon nagy különbségek vannak. A hernyóselyemnek rengetegnél is több fajtája van, és nem mindegyik alkalmas kendőnek/sálnak.

A magas minőségű hernyóselyem puha, hajlékony, fényes, de van "teste". Ha túl merev, akkor kényelmetlen a viselése, és nem lehet szépen megkötni. Ha túl vékony az anyag, akkor nem mutat szépen, nehéz is vele bánni.

Egy igazán szép, finom selymet soha semmi nem tud helyettesíteni. Ha jól választasz évtizedekig tudod hordani, és semmit nem veszít a szépségéből.

A textilgyárak a selyem vastagságát moum-ban adják meg. Ez a szám azt jelöli, hogy egy négyzetméter selyem mennyi selyemszálat tartalmaz. A váltószám a moum és a gramm között 4,34.

A Magyarországon kapható selyemsálak többsége pongé5-ös selyemből készül, egy négyzetméter 22 gramm selyemszálat foglal magában. Ez nagyon finom, lehelet vékony anyag (ez a legolcsóbb...), ebből kifolyólag rendkívül sérülékeny. Ha ilyet vásárolsz, számíthatsz rá, hogy ez amolyan egyszer-kétszer használatos sál lesz. Komoly selyem kiegészítő gyártók egyáltalán nem forgalmaznak pongé 5 selyemből készült termékeket. A pongé 5-ös inkább olyan hobby, DIY kategória.

A MileSilk kendők/sálak csakis a legjobb minőségű selymekből készülnek. Az alapanyag többségét Angliából egy patinás selyem-kereskedésből szerzem be . Képzeljétek, már több, mint 80 éve kereskednek selyemmel! 

Az alábbi selymeket használom: Habotai8, Crepe de chine, Twill, Chiffon, Sateen. 

 

2. A forma

Ismerkedjünk meg a selyemkendők / sálak fajtáival. Mindegyik kendő fajta számtalan funkcióra alkalmas. A caréról azt tartják, hogy a gardróbok legjobban kihasználható darabja.

caré: 90 x 90 cm, vagy nagyobb. (Ez a klasszikus selyemkendő méret, a "nagykendő". Az elnevezés francia eredetű, azt jelenti négyzet. Viselhető fejkendőként, vállkendőként, sálként, ezer módon.)

kendő: 70 x 70 cm, vagy 80 x 80 cm (Ez a méret szintén alkalmas arra, hogy akár fejkendőként is lehessen viselni.)

gavroche, vagy bandana: 55 x 55 cm (Nálunk ezt a méretet nevezik "cicakendőnek". Az gavroche elnevezés francia eredetű, azt jelenti párizsi rikkancs fiú. A bandana elnevezés amerikából ered, és a bandák közötti ellentétekre vezethető vissza, amikor különböző színű bandanák viselésével jelezték a hova tartozást.  Sokkal több módon lehet viselni, mint ahogy nálunk szokás. Erre rengeteg példát mutatok)

stóla: 180 x 45 cm, vagy nagyobb ( A stóla és a sál között az a különbség, hogy a stóla nagyobb, és a vállakat is be lehet fedni vele)

sál: 140 x 45 cm, vagy ettől eltérő is lehet ( A stólánál kisebb. Sokféle méretben létezik, én a leggyakrabban az itt szereplő méretben készítem.)

infinity sál: a lényege, hogy a két vége össze van varrva, így egy nagy kört alkot.

skinny: vékony, és általában hosszú sál. Gyakran használják övként, vagy a táskát díszítik vele.

díszzsebkendő: 35 x 35 cm (Nem csak férfiak használhatják. Az új trendek szerint hölgyek is viselnek díszzsebkendőt a blézer zsebben. Viselhető hajba kötve, vagy a táskára kötve is)

3. Varrás

Minden luxus selyemkendő kézzel szegett.

Lehetne géppel is szegni, sokkal egyszerűbb és gyorsabb lenne. De akkor nem lenne luxus selyemkendő.

Általában egyforma a selyem mindkét oldala. Vannak persze kivételek.

Mindegy lenne, hogy melyik a színe, melyik a visszája - kivéve, ha színes kontúrozóval rajzolták meg a mintát, vagy van valamilyen írás a kendőn.

Amit sokan nem tudnak a kézzel szegett luxus selyemkendőkkel kapcsolatban, hogy az a színe, amerre a szélét rollnizták (pöndörgették). Szóval így vedd fel.

Nagy gyakorlatot igényel kézzel beszegni a kendőket. Rendkívül időigényes.

Fontos! Mivel az etikettet mindig ki kell vágnod a kendőből, érdemes arra is odafigyelni, hogy az külön legyen belevarrva. Akkor nagyon egyszerű kiszedni, és nem bomlik szét a szegés.

Gyakran előforduló hibajelenség kézzel festett selyemkendők esetében, hogy 1.) nem szépek az öltések, és itt-ott lóg a cérna, 2.) a szélén nem egyenletes, hanem foltos a festék. Ezeknek a hibáknak az az oka, hogy előre szegett kendőt / sálat vásárolnak a készítők, aminek nem túl jó a minősége. Az előre szegett anyagok szélén a rétegek nem egyenletes száradása okozza a foltokat.

Négyzet alakú kendő vásárlásakor érdemes összemérni a szomszédos oldalakat, ugyanis  2 cm-es különbség is elő szokott fordulni - így pedig nehezebb szabályosan hajtani viselés közben. Ezt a hibát az okozza, hogy az anyag szegés előtt nem lett beavatva, és egy kicsit összement az egyik irányba

4. Színek

A színeknek élénknek, ragyogónak, vibrálónak kell lenni. Ezt csak a jó minőségű hernyóselyem és a professzionális selyemfestékek teszik lehetővé.

Előfordul, hogy ún. vasalós festékkel festik a selymet. A lényege, hogy a festéket kívülről ráégetik a selyem felületére. Ettől elnehezül a selyem, és nem olyan szép, mint a gőzöléssel fixált festékkel készült kendők. Szakértő szem egyből látja, de akinek még nem szakértő a szeme, kérdezze meg, hogy milyen festékkel készült.

Volt szerencsém olyan selymet tartani a kezemben, amelyet 80 évvel ezelőtt festettek egy budapesti selyemfestő műhelyben. A színek még mindig gyönyörűek voltak!

A professzionális festékkel festett, órákon át tartó gőzöléssel fixált, jó minőségű selymek több generációt is kiszolgálnak.

Milyen színű selyemkendőt érdemes választani? Ideális esetben sokféle, és sok színű selyemkendő található a gardróbban, de ha az első selyemkendőd beszerzése előtt állsz, az legyen a kedvenc színed. Az a szín valószínűleg sok ruhádhoz illik majd, és így jól ki tudod használni a selyemkendőd.

5. Design

Kinek rontja el a kedvét, ha másokon is ugyanolyan ruha, vagy kiegészítő van? A jó hír az, hogy a kézzel festett selyemkendők általában kis szériában készülnek, így kicsi az esélye, hogy szembejön veled az utcán.

Készülnek selyemkendők nyomtatással, digitális nyomtatással, vagy kézi festéssel. Például a Hermes kendőket nyomtatják: nyomtatóformán (szitán) keresztül viszik fel a festéket, egyenként minden színt külön-külön. Akár 27 színt egymás után, mindegyiket külön formával. Ez rendkívül időigényes. Egy-egy kendő elkészítése akár 720 órát is igénybe vesz. Nyilvánvaló, hogy egy-egy mintát rengeteg példányban elkészítenek, másképpen nem érné meg.

A digitális nyomtatás szinte ugyanúgy készül, mintha papírra nyomtatnának, csak más a festék, a felület, és a gép. Akár fotókat is tudnak így a kendőre nyomtatni.

A kézi festés egyedi. Minden egyes darabot egy keretre feszítenek ki, és különböző technikákat alkalmaznak a mintázat létrehozásához. Pl. kontúrozóval megrajzolják a mintát, és ecsettel festik. Viaszt, vagy gumi alapú anyagot használnak legtöbbször a kontúrozáshoz. Sokban hasonlít a batikhoz. Igazából rengeteg féle technika létezik: shibori, batik, effekt, ebru, stb.

Milyen mintát érdemes választani?

Selyemkendőt olyat vegyél, ami időtlen, és soha nem megy ki a divatból. Hiszen évtizedekig akarod szeretni-viselni, nem igaz?

Én szeretem, ha a kendő/sál mintája valami pluszt is ad. Hiszem, hogy egy selyemkendő tud annál többet is, mint hogy puha, kellemes viselet, és szép a színe. 

Tudtad, hogy a jókívánságokat virág nyelven is el lehet mondani? 

Nagyon mintás, sokszínű kendő jobban mutat egyszínű öltözéken. Ha a ruhád eleve mintás, akkor inkább monochrome (egy szín különböző árnyalatai) kendőt vegyél fel.

Észrevettem, hogy egy különleges, szép selyemkendő még beszélgetés indítónak is kiváló :)

+ 1.  Az ár

Külföldön az árak 50 USD és 400-500 USD között mozognak, mérettől, minőségtől, márkától függően  . A híres nagy márkák selyemsálaiból még preloved sálat sem adnak 200 USD alatt, esetleg csak hamisítványt.

Nagyon szeretem, hogy a luxus kiegészítők tekintetében nem használatos a second hand kifejezés, helyette így mondják: preloved :)   Hát nem kedves? Valaki más már szerette...

Amikor Angliában éltem gyakran mentem "tanulmányi kirándulásra" a Selfridges-be, Harrods-ba, Libertybe, hogy jól szemügyre vegyem a selyemkendő kínálatot. A Hermes shop körül mindig órákig tébláboltam, mert annyira kíváncsi voltam rá, hogy kik veszik meg annyi pénzért. (Olvastam, hogy a világon 7 másodpercenként adnak el valahol Hermes kendőt! 300 fontnál kezdődik az ára, ennek ellenére óriási a népszerűsége. Bár lehet, hogy pont ezért.

Azt hiszem, hogy a hölgyek többsége nem engedheti meg magának Magyarországon, hogy Hermes kendő gyűjteménye legyen. És biztosan vannak olyan hölgyek is, akik ugyan megengedhetnék maguknak, de nem akarnak annyi pénzt kiadni egy kendőre.

Az utóbbi években volt lehetőségem Londontól Rómán át Nur Sultánig számos luxus kendő shopban megfordulni.

Igazából a "tanulmányi kirándulásaim" fő célja az volt, hogy alaposan megfigyeljem, milyennek kell lenni a minőségnek, ha a tökéletességre törekszem.

Áltanosságban elmondhatjuk, hogy a selyemkendők drágák. Főleg akkor, ha kiváló a minőségük. Ugyanúgy nem tud olcsó lenni, mint egy bespoke öltöny sem tud annyiba kerülni, mint egy konfekció öltöny. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a selyemkendők abszolút szembe mennek a fast fashionnal, sőt, a slow fashion megtestesítői. Ha egy-egy kedvencünket évtizedeken át tudjuk viselni, akkor már nem is számít drágának. 

Na de hagyjuk a matematikát! Én még olyan hölggyel nem találkoztam, aki matematikai szempontok alapján választott volna magának selyemkendőt...

Selyemkendőt szerelemből szokás választani!

 

HA SZERETNÉL MÉG TÖBBET MEGTUDNI A SELYEMRŐL, SELYEMKENDŐKRŐL, AKKOR IRATKOZZ FEL A MileSilk VIP listára! 

A VIP tagok értesítést kapnak az új cikkekről, elsőként értesülnek az új MileSilk kollekciókról, és az esetleges akciókról.

A feliratkozáshoz kattints IDE !